Kinderen en klimaat: 17 Werelddoelen (deel 2)
webmaster • 31 oktober 2021
Gek gesprek in 2051

1 oktober 2051
Vandaag is reünie van de eerste Kinderraad van Horst aan de Maas, opgericht in september 2021, nu 30 jaar geleden.
Tess (41) en Daan (40) hebben elkaar lange tijd niet gesproken.
- Hoi Daan, lang niet gezien. Wat doe je?
- Hoi Tess. Onderzoek naar geneesmiddelen. Woon niet meer hier. Jij nog iets gedaan na de Kinderraad?
- Jaha. Ik zit alweer enkele jaren in de Gemeenteraad van Horst aan de Maas.
- Oh? Interessant.
- Ik heb buitengebied in mijn portefeuille. Landschapsinrichting, natuur, milieu, landbouw, je kent het wel.
- Hoe is het met de natuur bij de Maas? Mijn ouders kwamen daar heel graag.
- Broekhuizenvorst, Broekhuizen en Lottum hebben het terrassenlandschap van de Maas prachtig aangekleed.
- Hoort Grubbenvorst niet in dat rijtje?
- Nee, Grubbenvorst heeft dat niet.
- Wat heeft Grubbenvorst dan wel?
- Daar is jaren gegraven. Enorm gat, nu. Tsja, de economie, hè?
- Oh? Heeft de Gemeenteraad dat toen goedgevonden?
- Ja.
- Wie zaten daar toen in, dan?
- Die namen weet ik niet meer precies. Ik zoek ze even op in mijn telefoon.

17 Werelddoelen
Uit de 17 Werelddoelen Doel 8, artikel 8.4: “Tegen 2030 … streven naar de ontkoppeling van economische groei en achteruitgang van het milieu …”
Ontkoppeling. Daarmee wordt gezegd dat ook in 2021 economische groei heel vaak nog gekoppeld is aan achteruitgang van milieu en natuur.
De 17 Werelddoelen zijn in 2015 door de Verenigde Naties unaniem en wereldwijd vastgesteld.
Hoe zou Tess, had ze nu in de Gemeenteraad gezeten, beslist hebben over de Maasoever bij Grubbenvorst?
Wordt vervolgd …
Burgerinitiatief Genieten aan de Maas
Oktober 2021


We hebben in Grubbenvorst een strook langs de Maas (de weerden) die er prima uitziet. Sterker nog, die weerden hebben een hoge historische en landschappelijke waarde. Als je er elke dag langs rijdt vergeet je dat wel eens. Maar wie goed kijkt beseft hoe uniek het landschap is. De verschillende hoogten (terrassen) omringd met een steile rand. Gevormd in vele miljoenen jaren. En zo zeldzaam in de wereld dat het de naam Geopark waardig is, een uniek gebied dat je elders op deze aardbol niet aantreft. Het gebied heeft nu al geweldige mogelijkheden voor wandelaars, fietsers, genieters, recreanten, natuurliefhebbers en kan eigenlijk alleen nog maar mooier worden.

Eind september 2021 heeft het Ondernemers Collectief Grubbenvorst (OCG) laten weten met een vertegenwoordiger te zullen participeren in het bestuur van de nieuw op te richten stichting “Gezicht naar de Maas”. Daar zijn bepaalde leden, waaronder ik, niet zomaar vrolijk van geworden. Ik had hier al eerder op willen reageren echter dat kwam er maar niet van. Tot nu DAN, het moment dat Gezicht naar de Maas een publicatie in het Mededelingenblad en op Facebook plaatst met als titel: "GEZICHT NAAR DE MAAS EN HET BELANG VOOR DE JONGE GENERATIE". Ik heb deze publicatie een aantal keren gelezen en geprobeerd er een uitweg uit te vinden richting een plausibel beargumenteerde visie in het belang van ons dorp. Met de beste wil kan ik er geen geheel van maken. Ik heb in het verleden ook wel eens dingen gedaan die ik perse geregeld wilde hebben en ik weet uit ervaring dat het altijd "goed" werkt wanneer je maar zoveel mogelijk flutargumenten op een hoop gooit of een mooi rapport maakt met foto’s en genoeg kleuren. De lezers verdwalen in deze flutargumenten en vinden altijd wel iets in dat verhaal om er de goedkeuring aan te kunnen geven. Wat maak je concreet door de kerk als toekomstig cultureel centrum een grote waarde toe te kennen? Hoezo wordt de kern Grubbenvorst leefbaarder vanwege een tussen Grubbenvorst en Lottum gelegen moderne multifunctionele accommodatie? Hoezo ontstaan er kansen voor woningbouw? Die kansen liggen er nu ook al. Niks nieuws dus... Natuurlijk is er van alles voor te zeggen om een mooie waterrecreatie te realiseren, echter gebruik geen flutargumenten om iets door te drijven. Wat breek je allemaal af wat goed is om iets te creëren dat we al hebben. Waterrecreatie kun je waarschijnlijk ook realiseren zonder alle genoemde randzaken. Ik ben van mening dat Genieten aan de Maas veel van de ( te ) grootschalige plannen weerlegt met kleinere, meer realiseerbare ideeën, welke ook nog een sneller in tijd kunnen worden gerealiseerd en zonder de al bestaande natuur geweld aan te doen. Zonder me uit te spreken TEGEN Gezicht naar de Maas of VOOR Genieten aan de Maas, ben ik van mening dat Genieten aan de Maas meer en betere argumenten in hun visie inbrengt, waar de argumenten van Gezicht naar de Maas lijken te zijn gebaseerd op luchtkastelen op drijfzand (van DCM). Twan Boonen Oktober 2021

Horst aan de Maas kent sinds kort een Kinderraad. Op 7 oktober 2021 publiceert Nieuws uit Horst aan de Maas: “Klimaat, verkeer, speeltuinen, vandalisme en pesten belangrijke thema’s in Kinderraad.” Klimaat? Dat is toch niets voor kinderen? In 2015 stellen de Verenigde Naties unaniem en wereldwijd de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen vast, als opvolger van de Millenniumdoelen. Wereldleiders weten wat hen te doen staat. Annemarie Rakhorst vertaalt die doelen in voor kinderen begrijpelijke taal: de 17 Werelddoelen. Annemarie Rakhorst: “Juist kinderen spelen een superbelangrijke rol bij het halen ervan. Zij zijn de leiders van morgen. Bovendien: de toekomst van kinderen hangt af van acties die we nu ondernemen.’ Haar initiatief krijgt aandacht. In 2017 vraagt het ministerie van Buitenlandse Zaken 17 kinderen om Kinderambassadeurs voor de Werelddoelen te worden. Vanaf dat moment dragen ook kinderen officieel uit hoe belangrijk aandacht voor klimaat en duurzaamheid is. Dat beide thema’s steeds urgenter worden merken we aan de dagelijkse berichtgeving. Er groeit een nieuw besef: het economische systeem dat ervan uitgaat dat we alles wat we willen uit onze aarde kunnen putten, moet bijgesteld worden. Economie moet zich verbinden met duurzaamheid. En hoe zit het met die 17 Werelddoelen en de Maasoever in Grubbenvorst? Wordt vervolgd … Burgerinitiatief Genieten aan de Maas Oktober 2021